Ergene’de Yerel İdarelerde Çevre Yönetimi Toplantısı Yapıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin ve Ergene Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği Yerel İdarelerde Çevre Yönetimi toplantısı gerçekleştirildi.
Ulaş Hizmet Binası Düğün Salonunda düzenlenen  toplantıya Ergene Belediye Başkan Vekili Yüksel Baydarlı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka Belediye Başkan Yardımcısı Menderes Yıldız, Ayça Çevikelli, Çevre Koruma ve Daire Başkanı Pınar Gülmez Ağırbaş, Meclis Üyeleri, Muhtarlar,  Daire Başkanları, Şube Müdürlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda kürsüye davet edilen Ergene Belediyesi Özel Kalem Müdür Vekili Doğan Durmaz ‘ Tekirdağ’ın ilçeleri olarak benzer ve ortak çevre sorunlarımız olduğu gibi ilçelerimize de özel çevre sorunlarımız vardır. Ergene Nehrinin kirliliği çoğu ilçemizin ortak problemi. Ama biz Ergene olarak taş ocaklarının kirliliğini, denizlerimizin, sahillerimizin kirliliğini o sorunu yaşayan vatandaşlar kadar bilemeyiz. Ama hepimiz bulunduğumuz cephelerde çevremizi korumak adına savaş veriyoruz’ dedi.

Çevre Yönetimi toplantısında termik santral konusuna da değinen Durmaz ‘ Hükümetin 10. Kalkınma Planında yer alan yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programında Modern Karton Fabrikasının Ergene sınırları içinde kurmak istediği kömürle çalışan termik santralin yer almasından son derece üzüntü duymaktayız.  Bir taraftan nehrimizi suyumuzu temizlemek için milyonlar harcanırken, havamızı kirletecek bu projelere destek verilmesi son derece yanlıştır. Ergene Belediyesi ve Ergene halkı olarak termik santralleri yaptırmamak için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz’ ifadelerine yer verdi.

Temiz Çevre ve Engelsiz Hayat sloganıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tamer Dodurka çevre sorunlarının  vatandaşlar tarafından önemsenmemesine dikkat çekerken şu bilgileri kaydetti: ‘ Genellikle Türkiye’deki en önemli sorun ne diye sorduğumuzda vatandaşlar arasından çevre olduğunu söyleyen çok az insanımız vardır. Ancak Ergene Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen çevre koruma eylemine katılımcı yoğunluğu oldukça fazlayken, vatandaşın tehlikenin farkında olduğunu gözlemledik. 1970’li yıllarda Tekirdağ İli vergi ödemelerinde ilk 7’ci sıradaydı ve hala 7’inci sıradadır. Eskiden tarımsal üretim üzerinden vergi ödemesi gerçekleştirilirken şimdilerde sanayi üretimiyle vergi ödemesi gerçekleşmektedir. Sanayi üretiminin yaygınlaşmasıyla para ve istihdam alanları yaygınlaştı yalnız bu karşılık  çevremiz, sağlığımız,  deremiz ve suyumuz  kirletildi’ ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından katılımcılara bilgilendirme broşürlerinin aynı sıra çam fidanı hediye edildi.

Belediye bünyesinde bu tür çevre bilgilendirme toplantılarının gerçekleştirilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaş, emeği geçen herkese  teşekkürlerini iletti.