Ergene’de Termik Santral Mücadelesi

Ergene’de  Termik Santral Mücadelesi
Ergene’de Termik Santral Mücadelesi

Türkiye’nin 10. Kalkınma Planında yer alan Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim programı çerçevesinde Ergene ilçesine yapılması planlanan  termik santrale karşı miting programı düzenlendi. Yaklaşık 3 bini aşkın  kişi pankart ve sloganlarla termik santral istemiyoruz’ dedi.

Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel öncülüğünde Ulaş Mahallesinde düzenlenen termik santral mitingine CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Tekirdağ Milletvekilleri Emre Köprülü ve Candan Yüceer, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka, TESKİ Genel Müdürü Safak Başa, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan,  Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altıok, Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Trakya  ve Ergene  çevresini etkileyecek termik santralle karşı `termik santrale hayır` mitingi öncesinde Ulaş Hizmet Binasında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Konferans programının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel ‘ Bölgemizin termik santralin kurulumuyla birlikte vatandaşlarımızın  yaşayabileceği sorunları yerinde incelemek adına Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesine gittik. Gördüğümüz manzara yaşayabileceğimiz sorunların ve sıkıntıların garantisini oluşturmaktaydı. Trakya ve Ergene halkımız adına gidip ziyarette bulunduğumuz Çatalağzı İlçesinde eskiden 10 bin kişi yaşarken şuanda 2 bin kişi yaşam sürdürmektedir.  Çatalağzı halkı her fırsatta ‘ Biz yandık, siz yanmayın; uyanık olun ve termik santralin kurulumuna izin vermeyin’ dedi. Bizler Çatalağzı ilçesinin yaşadığı sorunları Trakyamızın yaşamasına izin vermeyerek termik santral mücadelemizi sürdüreceğiz’ ifadelerine yer verdi.

Marmara Ereğli’si Çevre Gönülleri Derneği Seyhan Çetin ve Avukat Bülent Kaçar termik santrallerin zararları ve hukuksal mücadele konularında yaptıkları sunum ve konuşmaları ile birlikte vatandaşları bilgilendirdi.

Adıgüzel: Bu Miting Değil Hayata Sahip Çıkma Mücadelesidir

Konferans programının ardından mitingin startının verildiği programda Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesinden gelen Recep Adıgüzel Çatalağzı halkının sesi olarak, Ergene halkına termik santral mücadelesinden vazgeçmemesi konusunda mesajını iletirken ‘  Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesinde yaşayan çilekeş insanlarının selamıyla geldim. Çatalağzı vatandaşı termik santralin kurulumunun zorunluluğuna inandırılarak,  gençlerin iş istihdamı sağlanacağı vaatleriyle izin verdi. Ancak sonuç hüsran bizler gençlerimizin başka memleketlere göç ettiğini görüyoruz. Teyzelerimiz ninelerimiz, gençlerimize artık cenazemize gelin bunun haricinde ilçemize yaşamaya gelmeyin diyerek  Çatalağzı ilçesinin havasının ve suyunun kirletildiğinden dolayı yaşanabilecek bir yer olmadığının artık farkındadır. Ergene’nize hayatınıza geleceğinize sahip çıkın’ ifadelerine yer verdi.

Milletvekillerinin, İlçe Belediye Başkanlarının, Muhtarların destek verdiği miting programı yoğun katılımla gerçekleşirken gün boyunca yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik içinde omuz omuza vererek Trakya’nın ve Ergene’nin yaşayacağı termik santral kabusuna son verileceği mesajlarıyla birlik olmaya beraber olmaya inancın kaybedilmeden termik santral savaşına devam edeceği aktarıldı.

Konuşmaların ardından Ergene Belediyesi Ulaş Hizmet Binası önünden başlayarak protokol öncülüğünde 3 bini aşkın kişi kurulmak istenen termik santral alanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ‘ Termik Santral İstemiyoruz’ sloganlarıyla  yapılan yürüyüş vatandaşların yoğun katılım ve desteğiyle sona erdi.