Ergene’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Ergene’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla  Kutlandı
Ergene’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. Yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Ergene İlçesinde de coşkuyla kutlandı.

28 Ekim Çarşamba günü başlayan kutlama programı ilk olarak saat 13:00’ da Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Perşembe günü yapılan etkinlikler kapsamında Kaymakamlık Makamında yapılan tebrikat kabulü sonrasında Marmaracık Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenen resmi törenle devam etti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında resmi tören öncesi Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Garnizon Komutanı Binbaşı Yavuz Tezcan ve Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel törene katılan askeri birlik, öğrenci grupları ve vatandaşları selamladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, ‘92 yıl önce bugün 29 Ekim 1923 ‘de Cumhuriyetin ilanıyla yeni kurulan Türk devletinin yönetim şekli belirlenmiş ve uzun süren  bağımsızlık mücadelesi sonunda dünya sahnesini Türkiye Cumhuriyeti adı altında yayınlamıştır. Türk milleti tarihe boyun eğmemiştir. Dünya milletlerini devlet teşkilatlanması olacağını göstermiş ve adil ve hoşgörülü  idaresiyle tarihin her döneminde önemli bir rol üstlenmiştir. 92.yıl önce bugün toplanan TBMM  devletin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlenmiş böylece devletimizin adı Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Ayı gün yapılan seçimde Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhuriyetin ilanı tüm yurtta top  atışları ve şenliklerle kutlanmıştır. Başta Cumhuriyetin ilanı olmak üzere kurtuluş savaşındaki önemli günler daha sonra resmi bayram olarak belirlenmiş ve kutlanmaya başlanmıştır. Benim diyen Mustafa Kemal’in  en büyük  eseri  Türkiye Cumhuriyetidir’ dedi.

Kızıltoprak ayrıca ‘Atatürk ilkelerinin başında Cumhuriyetçilik ilkesi yer almaktadır. Bu ilke halk, devlet ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini belirtmektedir. Dün olduğu gibi bugünde hepimize düşen görev iç ve dış düşmanların vatan millet ve bayrağımıza yönelik saldırılara karşı meclisimizin aldığı kararlar konusunda birlik ve beraberlik konusunda birlik be beraberlik konusunda mücadele etmek ve Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetin 92. Kuruluş yıldönümünü ve Cumhuriyet Bayramını heyecanla, gururla, onurla, coşkuyla kutlarken başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bu anlamlı günde bir kez daha saygıyla anıyor, Allahtan rahmet diliyorum’ ifadelerine yer verdi.

Ödül Töreni Yapıldı

Ergene sınırları içerinde yer alan okulların bazı eksiklerinin giderilmesi için katkı sağlayan İş Adamı Ersin Danış’a Kaymakam Fatih Kızıltoprak tarafından teşekkür plaketi takdim edilirken, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Cumhuriyet konulu şiir kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri takdim edildi.

Kurtuluş Savaşı sırasında Türk Milletinin gösterdiği özveriyi anlatan top mermisi taşıyan kadınların konu edildiği kağnı arabasının geçişi Ergene halkı ve protokol üyeleri tarafından uzun süre ayakta alkışlanırken, resmi geçit töreninin  ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı sona erdi.