Ergene’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Semineri Verildi

Ergene Kaymakamlığı tarafından Ergene ilçesindeki Okul Müdürlerine, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanlarına ve Müftülere yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi eğitim programı gerçekleştirildi.

Ergene Belediyesi Ulaş Hizmet Binasında düzenlenen eğitim programı Ergene Kaymakamı Fatih KIZILTOPRAK ve eşi İlke KIZILTOPRAK, Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Ayça ÇEVİKELLİ,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer ERDEM, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü MUSTAFA SÜLEYMANOĞLU, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nurcihan Yıldırım BAŞKENT, Okul Müdürleri, Müftülük Personeli ve Belediye Personeli’nin katılımıyla gerçekleşti.

Eğitim seminerinin sunumunu gerçekleştiren Veteriner Hekim İlke KIZILTOPRAK ve Ergene İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nurcihan Yıldırım BAŞKENT,  kırım Kongo hastalığı ve evreleri konusunda katılımcılara bilgiler verdi.

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Ayça Çevikelli, vatandaşların bilinçlendirilmesi adına okul müdürlerine, müftülük personeline ve belediye personeline yönelik düzenlenen seminerin Ergene İlçesinde yaşanabilecek kene vakalarına önlem niteliğinde olduğuna belirterek, seminerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz’ ifadelerine yer verdi.

Kırım Kongo Hastalığından korunma yolları ve alınması gereken tedbirler üzerine konuşma yapan Veteriner Hekim İlke Kızıltoprak, kenelerin yapışması halinde kesinlikle çıplak elle çıkarılmaması gerektiğini anlatarak, ‘ Vücudumuzda bir kene bulduğumuz zaman çıplak elle keneye dokunmamalıyız. Yapışan kene öldürülmeden, ezilmeden ve kafası koparılmadan bir plastik ip  yardımıyla yavaşça düz bir şekilde yukarıya doğru çekilerek çıkarılması gerekir. Mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu hastalığın kesin çözümü  bulunmamakla birlikte tedbirlerimizi almalıyız.’ dedi. Sıklıkla Temmuz ve Ağustos aylarında kene olaylarının daha çok görüldüğüne vurgu yapan KIZILTOPRAK, Kırım Kongo Hastalığının 4 evrede gerçekleştiğini ve belirtilerinin ateş, yüzde ve gözde kızarıklık, baş ağrısı, halsizlik, burun kanamasının yanı sıra  ishal olarak çıktığını’ açıkladı.

Seminer programı Veteriner Hekim İlke KIZILTOPRAK ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nurcihan Yıldırım BAŞKENT’e seminerine katkılarından dolayı Teşekkür Belgesi ve katılımcılara ise Katılım Belgesi’nin verilmesinin ardından sona erdi.