Genel Kurul Toplantısında Trakya’nın Çevre Sorunları Konuşuldu

Ergene Belediyesi ve Trakya Çevre Gönüllüleri Derneğinin ev sahipliğinde Trakya’nın çevre sorunlarının görüşüldüğü Trakya Platformu Genel Kurul Toplantısı Ulaş Hizmet Binasında düzenlenen program kapsamında yapıldı.

Toplantıya Ergene ilçesini temsilen Ergene Belediyesi Başkan Vekili Yüksel Baydarlı, Trakya Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Doğan Durmaz ile yönetim kurulu üyeleri, meclis üyesi Merdin Cantaş, CHP İlçe Teşkilat Başkanı Erdinç İrel, Kent Konseyi Başkanı Ercüment Tuncay katıldı. Genel Kurul toplantısına Kırklareli CHP milletvekili Turabi KAYAN ve Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın BAYER’de katıldı.

Trakya Yeni Yönetim Kuruluna Tekirdağ ilini temsil etmek üzere Seyhan Okatan, Murat Sevgi, Cemal Polat, Gülşen Tufan seçildi.

Ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan Ergene Belediye Başkan Vekili Yüksel Baydarlı ‘Ev sahipliğini yapmaktan dolayı son derece mutlu olduğumuz Trakya Platformunun Genel Kurul Toplantısına hoşgeldiniz. Sayın Belediye Başkanım Rasim Yüksel’in kızının bu akşam düğünü var. Bundan dolayı toplantıya katılamayacaklar. Başkanımız toplantımız için iyi dilekleri ile birlikte değerli katılımcılara selam ve sevgilerini iletmemi istediler.

Dernek Başkanı Durmaz ‘ Trakya Platformunun Genel Kurul toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı da son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum’

Toplantıda söz alan Trakya Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Doğan Durmaz ‘doğamıza karşı yapılan saldırılara, yağmalara, tecavüzlere karşı amansız bir mücadele sürdüren çevre derneklerinin değerli başkan ve temsilcileri, mücadelelerimizin kamuoyuna duyurulmasını sağlayan basınımızın değerli emekçileri bugün haftasonu, tatil demeyerek, büyük bir sorumluluk ile bu toplantıya gelen değerli katılımcılar, değerli konuklar, ben de trakya çevre gönüllüleri dernek başkanı olarak hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum, hoşgeldiniz.

Herkesin kendi cephesinden verdiği çevre mücadelesini yürekten kutluyorum. hepimiz zor mücadeleler veriyoruz. 1/100.000’lik planların değiştirilmesi ve termik santrallerin kurulmasının önünün açılması ile birlikte ergene ilçemizde Kaptan Demir Çelik ve Modern Karton San. ve Tic. A.Ş. isimli firmaların termik santral kurma girişimleri oldu.

Bunlara karşı yaptığımız mücadeleyi bu güne kadar ergene belediyemizin desteği sayesinde sürdürdük. termik santrallerin zararlarını bilen ve Zonguldak Çatalağzına giderek bizzat yerinde gören bir başkan olarak, termik santralleri ergene’ye kurdurmamak için örnek bir mücadele sergileyen Ergene Belediye Başkanımız  Rasim Yüksel’e huzurlarınız da bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Her çevre mücadelesinin belediye üzerinden yürütülmesi mümkün değil. bu nedenle ilçemizde bir çevre derneği kurma zaruriyeti doğdu. Bizde bu ihtiyaca binaen Trakya Çevre Gönüllüleri Derneğimizi kısa bir süre önce kurmuş bulunmaktayız. Bundan böyle doğamıza ve çevremize yapılan tecavüzlerde, temiz bir çevrede yaşama hakkımıza yapılan müdahalelerde dernek olarak mücadele edeceğiz.

Gerek Ereğli ilçesine, gerekse Çerkezköy ilçesindeki eylemlerde verdiğimiz destek ile dernek olarak ne kadar etkin olduğumuza, Ereğli Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Atilla Olgaç şahittir’ dedi.

Durmaz ayrıca ‘  İlçemizde Modern Karton San. ve Tic. A.Ş. tarafından termik santral kurma çabasına karşı verdiğimiz mücademiz devam etmektedir. Bakanlık söz konusu şirketin 170 megawat kapasiteli kömür yakıtlı buhar üretim santraline ait çed kararını, çed yönetmeliğinin ‘ olağanüstü durumlar ve özel hükümler’ başlıklı 24. maddesinin (b) bendi ‘çed yönetmeliğine tabi olmayan veya seçme eleme kriterine tabi olduğu halde proje sahibinin çed raporu hazırlanması talebi üzerine bakanlıkça uygun görülen projeler’ kapsamında bakanlıkça izin verilmiştir. Bu konuda Ergene Belediyesi olarak Tekirdağ İdare Mahkemesine dava açılmıştır. Mahkeme ara kararında taraflardan süreç ile ilgili belgeleri talep etmiştir. Biz bu süreçte Trakya Platformunun değerli bileşenlerinin desteğini talep etmekteyiz. Tavsiyeleri olur ise, tecrübelerini bizimle paylaşırlarsa mutlu oluruz.

Bu toplantıda alınacak kararların trakyamıza hayırlı olmasını diliyorum. Seçilecek trakya platformunun yeni yönetim kurulu üyelerini şimdiden tebrik ediyor, başarılar diliyorum’ ifadelerine yer verdi.

Trakyanın çevre sorunlarının konuşulacağı bu toplantının, trakya platformu genel kurulunun, başta Ergemiz ve Trakyamız için hayır olmasını diliyorum. Başarılı bir toplantı olması dileği tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum’ bilgisini kaydetti.

Konuşmaların ve üye seçimlerinin ardından Trakyanın Çevre Sorunlarının görüşüldüğü Trakya Platformu Genel Kurul Toplantısı sona erdi.

Bugün Edilen Ziyaret Sayısı: 210 | Toplam Ziyaret Sayısı: 1168231